Nederlands als tweede taal A0 naar A2

Nederlands als tweede taal A0 naar A2

Cursus beschrijving

Door het volgen van de cursus Nederlands als tweede taal A0 naar A2 leert u spreken, luisteren, lezen en schrijven in het Nederlands. U leert communiceren in het Nederlands in situaties die in de dagelijkse praktijk voorkomen. De cursus bevat oefeningen en trainingen op het gebied van uitspraak, spelling, grammatica en vocabulaire. U bereid zich met deze cursus voor op het inburgeringsexamen en op het leven in Nederland. Zo kunt u bijvoorbeeld na afloop van de cursus eenvoudige brieven lezen en begrijpen maar ook zelf schrijven. U kunt uzelf in het dagelijks leven verstaanbaar maken en andere mensen begrijpen.

Het vereiste startniveau is A0 (u spreekt nog geen of beperkt Nederlands). Indien u nog niet kunt lezen en schrijven in uw eigen taal dan moet u eerst een alfabetiseringstraject volgen. Nadat u de hele cursus heeft doorlopen beschikt u over het taalniveau A2.

Na het doorlopen van de cursus heeft u het taalniveau A2 bereikt en kunt u opgaan voor het inburgeringsexamen. U kunt er ook voor kiezen om eerst nog door te studeren door de cursus Nederlands als tweede taal A2 naar B1 te volgen. U kunt ook direct starten met de module Kennis van de Nederlandse Maatschappij en/of Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt. Kijk ook eens bij onze volledige inburgeringscursussen, deze bevatten alle onderdelen die nodig zijn voor het voldoen aan uw inburgeringsplicht in één pakket.

Tijdens de cursus worden verschillende werkvormen gebruikt. U krijgt ten eerste les in klas met andere cursisten. Daarnaast krijgt u huiswerk dat u alleen of samen met een andere cursist kunt maken. Dit huiswerk kan zowel op papier als op de computer zijn (online). U kunt gebruik maken van de online leeromgeving om uw vaardigheden verder aan te scherpen en meer te oefenen. Ook worden er praktijkopdrachten gegeven die u samen met andere cursisten kunt doen. Tot slot worden er regelmatig workshops en excursies georganiseerd. Bijvoorbeeld een dagje naar Amsterdam. U kunt zich hierop inschrijven als u dat wilt. Eventuele kosten die hier aan verbonden zijn, zijn niet bij de cursusprijs inbegrepen.

Tijdens de cursus maken we gebruik van een aantal boeken. Daarnaast wordt er in de klas extra lesmateriaal aangereikt door de docent en krijgt u extra huiswerk mee. Om deel te nemen aan de cursus moet u de volgende boeken aanschaffen:

Midden en laagopgeleiden: https://shop.coutinho.nl/store_nl/taaltalent-deel-1.html & https://shop.coutinho.nl/store_nl/taaltalent-deel-2.html & https://www.nt2.nl/product/72/Klare-Taal?h=133

Hoger opgeleiden: https://www.nt2.nl/nl/zoeken/100-37_De-opmaat & https://www.nt2.nl/product/72/Klare-Taal?h=133

Indien u tussentijds en/of aan het eind van de cursus wilt weten wat uw voortgang is en of u al klaar bent voor het examen, dan kunt u daarvoor een toets afleggen. U kunt daardoor weten hoe u scoort op de onderdelen lezen, schrijven, spreken en luisteren. Vanuit de school wordt u aangeboden om de toets te maken, u kunt zich daar dan op inschrijven. Deze toetsen zijn inbegrepen bij de complete cursussen van SVS Inburgering.

Wij kunnen u niet verplichten om iedere les naar school te komen, u bent daar zelf verantwoordelijk voor. Als u wilt slagen voor het inburgeringsexamen of hierna wilt door studeren dan is het wel belangrijk om te weten dat u dan ten minste 80% van de lessen heeft gevolgd en dat u actief heeft meegedaan in klas. Ook wordt er van u verwacht dat u het huiswerk maakt en deelneemt aan de praktijkopdrachten. Alleen dan kunt u het niveau A2 bereiken na afloop van de cursus.

Onderdeel van de cursus is dat u huiswerkopdrachten maakt. Per week moet u rekening houden met 5 tot 10 uur zelfstudie, maar u mag natuurlijk altijd meer doen. Het huiswerk bevat opdrachten als lezen, schrijven, online oefenen en praktijkopdrachten.

Na afloop van de cursus kunt u examen op A2 niveau doen (inburgeringsexamen). U kunt dit doen bij één van de landelijke examenlocaties. Kijk voor meer informatie over het examen op https://www.inburgeren.nl/examen-doen.jsp.

Als u wilt doorstuderen naar niveau B1, dan moet u geen examen op A2 niveau doen. U kunt dan beter de aanvullende cursus Nederlands als tweede taal A2 naar B1 volgen. Daarna kunt u het Staatsexamen NT2 niveau B1 afleggen.

De hele cursus duurt minimaal 8 maanden. U krijgt 3 keer per week les. Als er een vakantieperiode valt binnen de 8 maanden dan kan de cursus iets langer duren. Ook als u door bijvoorbeeld ziekte een tijdje niet naar school kunt komen kan de cursus voor u langer dan 8 maanden duren.

Wij hebben leslocaties in Rotterdam, Nieuwegein en in Gouda. Klik hier voor actuele informatie en adresgegevens van onze leslocaties.

Ga naar de aanmeldpagina en vul het aanmeldformulier in om u aan te melden voor de cursus Nederlands als tweede taal van A0 naar A2. Wij zullen u naar aanleiding van uw aanmelding uitnodigen voor een intakegesprek. Tijdens dit gesprek bekijken we uw wensen en uw mogelijkheden. Als blijkt dat een andere cursus van onze school voor u beter geschikt is dan kunt u nog altijd overstappen.

Wilt u liever telefonisch aanmelden en/of overleggen? Ga dan naar onze contact pagina. U kunt daar spreken met een van onze medewerkers, ook in het Engels of Arabisch.

Cursusonderdelen

 • Intake

  • Intakegesprek
   Viewing Les
 • Nederlandse lessen en praktijkopdrachten

  • Nederlands luisteren op A2 niveau
   Viewing Les
  • Nederlands schrijven op A2 niveau
   Viewing Les
  • Nederlands spreken op A2 niveau
   Viewing Les
  • Nederlands lezen op A2 niveau
   Viewing Les
  • Huiswerkopdrachten praktijk
   Viewing Les
  • Huiswerkopdrachten theorie
   Viewing Les
 • Examen

  • Examentraining
   Viewing Les
  • Proefexamen
   Viewing Les
Studenten
14
Categoriën
Tags