Kennis Nederlandse Maatschappij (KNM)

Kennis Nederlandse Maatschappij (KNM)

Cursus beschrijving

Onderdeel van het inburgeren in Nederland is het examen Kennis van de Nederlandse Maatschappij. Iedereen die inburgeringsplichtig is moet dit examen behalen, ongeachte het taalniveau (A2, B1 of B2). Met de cursus Kennis Nederlandse Maatschappij bereidt u zich goed voor op dit examen. Ieder land heeft een eigen cultuur, een eigen geschiedenis en eigen gebruiken. Dit is ook in Nederland het geval. In de module Nederlandse maatschappij leert u over de gebruiken in Nederland op allerlei gebieden. Bijvoorbeeld in omgang met mensen in de buurt waar u woont, in het verkeer en op het werk. Maar ook over hoe het werkt met bijvoorbeeld het scheiden van afval, de overheid en het koningshuis en het openbaar vervoer.

Het vereiste startniveau is A2. Indien u nog niet op niveau A2 zit kunt u bijvoorbeeld eerst de cursus A0 naar A2 volgen. U kunt ook kiezen voor de cursus A0 naar B1. In het intake gesprek kijken we goed naar uw startniveau. Nadat u de cursus heeft doorlopen kunt u het examen KNM afleggen.

Na het doorlopen van de cursus heeft u voldoende geleerd over de Nederlandse maatschappij om het KNM examen af te leggen. Indien nodig kunt u hierna of gelijktijdig de cursus Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt volgen om uw inburgering compleet te maken. Kijk ook eens bij onze volledige inburgeringscursussen, deze bevatten alle onderdelen die nodig zijn voor het voldoen aan uw inburgeringsplicht in één pakket.

Tijdens de cursus worden verschillende werkvormen gebruikt. U krijgt ten eerste les in klas met andere cursisten (15 dagdelen). Daarnaast krijgt u huiswerk dat u alleen of samen met een andere cursist kunt maken. Dit huiswerk kan zowel op papier als op de computer zijn (online). U kunt gebruik maken van de online leeromgeving om uw vaardigheden verder aan te scherpen en meer te oefenen. Ook worden er praktijkopdrachten gegeven die u samen met andere cursisten kunt doen. Tot slot worden er regelmatig workshops en excursies georganiseerd. Bijvoorbeeld een dagje naar Amsterdam. U kunt zich hierop inschrijven als u dat wilt. Eventuele kosten die hier aan verbonden zijn, zijn niet bij de cursusprijs inbegrepen.

Tijdens de cursus maken we gebruik van 1 boek. Daarnaast wordt er in de klas extra lesmateriaal aangereikt door de docent en krijgt u extra huiswerk mee. Om deel te nemen aan de cursus moet u de volgende boeken aanschaffen:

Wegwijzer: https://www.nt2.nl/product/78/Wegwijzer?h=133

Aan het eind van de cursus wordt een proefexamen gehouden. Zo komt u er achter of u voldoende geleerd heeft om het KNM examen af te leggen. De mogelijkheid bestaat om meerdere proefexamens te maken en om extra examentraining af te nemen.

Wij kunnen u niet verplichten om iedere les naar school te komen, u bent daar zelf verantwoordelijk voor. Als u wilt slagen voor het KNM examen is het wel belangrijk om te weten dat u dan ten minste 80% van de lessen heeft gevolgd en dat u actief heeft meegedaan in klas. Ook wordt er van u verwacht dat u het huiswerk maakt en deelneemt aan de praktijkopdrachten. Alleen dan kunt u het KNM examen behalen na afloop van de cursus.

Onderdeel van de cursus is dat u huiswerkopdrachten maakt. Per week moet u rekening houden met 5 tot 10 uur zelfstudie, maar u mag natuurlijk altijd meer doen.

Na afloop van de cursus kunt u het KNM examen doen. U kunt dit doen bij één van de landelijke examenlocaties. Kijk voor meer informatie over het examen op https://www.inburgeren.nl/examen-doen.jsp.

De hele cursus duurt minimaal 5 weken. U krijgt 3 keer per week les. Als u door bijvoorbeeld ziekte een tijdje niet naar school kunt komen kan de cursus voor u langer dan 6 weken duren.

Wij hebben leslocaties in Rotterdam, Nieuwegein en in Gouda. Klik hier voor actuele informatie en adresgegevens van onze leslocaties.

Ga naar de aanmeldpagina en vul het aanmeldformulier in om u aan te melden voor de cursus Nederlands als tweede taal van A0 naar A2. Wij zullen u naar aanleiding van uw aanmelding uitnodigen voor een intakegesprek. Tijdens dit gesprek bekijken we uw wensen en uw mogelijkheden. Als blijkt dat een andere cursus van onze school voor u beter geschikt is dan kunt u nog altijd overstappen.

Wilt u liever telefonisch aanmelden en/of overleggen? Ga dan naar onze contact pagina. U kunt daar spreken met een van onze medewerkers, ook in het Engels of Arabisch.

Cursusonderdelen

 • Lessen Nederlandse Maatschappij

  • Leren over de Nederlandse maatschappij ter voorbereiding op het KNM examen
   Viewing Les
 • Examen

  • Examentraining
   Viewing Les